Ruhsal Zindelik Dediğimiz….

Sağlıklı yaşamın ruhsal bir diğer adıyla manevi boyutu, insan varlığında anlam ve amaç aramayı içerir. Ruhsal zindelik, zindelik kavramının en kişisel parçasıdır, hayatımızda bizim için önemli olan değerleri ve inançları içeren kişisel bir konudur. 

Maneviyat, inancınız ne olursa olsun, hayatın getirdiği her şeyden geçmek için gerekli içsel sakinliği ve barışı bulmanızı sağlar.

Ruhumuzla ilgilenirsek, hayat bize ciddi bir darbe indirdiğinde bile bir barış ve amaç duygusu yaşayabiliriz. Güçlü bir ruh, zorluk karşısında bile hayatta kalmamıza ve nezaketle zorluğun içinden geçebilmemize destek olur. 

Merhamet sahibi olmak, sevgi, kendimizi ve başkalarını bağışlama kapasitesi, fedakârlık, sevinç, minnet ve şükür hisleri manevi zindeliğinizi dolduran ve hayattan zevk almanıza yardımcı olan konulardır. Dini inancımız, değerlerimiz, inançlarımız, ilkelerimiz ve ahlakımız da maneviyatımızı tanımlar. Ruhsal anlamda zinde bir yaşam için, daha yüksek bir güç veya inanç sistemine bağlanmanızı destekleyen meditasyon, dua, doğrulamalar veya belirli ruhsal uygulamalar yapabilirsiniz. Yoga ve meditasyon da ruhsal zindelik için destekleyici uygulamalardır.

Peki Ruhsal Zindelik konusunda dikkat etmemiz gereken konular neler derseniz….

  • Hayat amacını keşfetmek
  • Tek başına vakit geçirmek ve bundan keyif almak
  • Yaşadığınız olayların sizin için ne anlama geldiğini anlamak için zaman ayırmak
  • Sizin için ne doğru ne yanlış bunu netleştirmek ve bu standartlara göre yaşamınızı sürdürmek
  • Neye neden inandığınızı açıklayabilmek
  • Dünya ve başkalarının refahı için hareket edebilmek
  • Başkalarını ve kendini affedebilmek ve merhamet gösterebilmek

Peki, ruhsal zindeliğinizi iyileştirmek için ne yapabilirsiniz? Sizin için hangi teknikleri kullanmak en iyisidir? 

  1. Ruhsal sizi keşfedin. Kendinize sorun: Ben kimim? Amacım ne?  Hayatımda ne anlamlı? En çok neye değer veririm? Her gün ne yapmaktan kendimi alıkoyamam? Bu sorular sizi kendiniz hakkında daha derin düşünecek ve yerine getirmenizde size yardımcı olacaktır. 
  2. Öz-şefkat konusunda farkındalık geliştirin.  “Kendime nasıl destek olabilirim, neye ihtiyacım var?” sorularının cevabını araştırın. Biz kendimizi ne kadar olduğumuz gibi kabul edersek içimizdeki maneviyat da o kadar dolup taşar. İçimizdeki acıyı da, yanlışlarımızı da, eksiklerimizi de kabul etmek bizi özgürleştirecek ve minnet duygusu hissettirecektir. 
  3. Meditasyon yapmak için zaman ayırın. Yalnız zaman geçirin, sessizliği keşfedin. Zamanınızı ve günlük görevlerinizi yönetmek zor olabilir, ancak kendinizle iletişime geçmek için zaman ayırmak çok önemlidir. Sabah uyandığınızda, öğle tatilinizde veya uykudan önce her gün meditasyon yapmak için 5-10 dakika ayırabilirsiniz. Meditasyon, bütün konsantrasyonun şimdi üzerinde yoğunlaştığı tam anlamıyla burada olma sürecidir. Günümüzde yaşamak ve geçmişten vazgeçmek ve geleceği düşünmekten kaçınarak meditasyon yaparak içsel huzura erişebilirsiniz. Birçok meditasyon biçimi vardır; hangisinin sizin için doğru olduğunu öğrenin.
  4. “Bir günü nasıl yaşıyorum?” sorusuna cevap verin. Maneviyat, ruhsal zindelik sadece okumakla var olacak bir şey değildir. Hayatımızı bize uygun şekilde yaşamak ve yaşam içinde yaptıklarımızdan doyum aldığımızı fark etmekle ilgilidir. Her bir gününün ne kadar değer ve inançlarınızla uyum içinde yaşanıyorsa siz o kadar huzurlu ve iyi hissedersiniz. Bunun tersi sizin huzursuz, kendinden mutlu olmayan ve hayatını ne için yaşadığını düşünen bir şekilde geçirmenize yol açar. Bu gibi durumlarda kendi kişisel standartlarınızı hemen hatırlayın, seçimlerinizi gözden geçirin, neyi hayatınızda değiştirmeniz gerekiyor fark edin ve harekete geçin. 
  5. Yogayı deneyin. Yoga, zihninizdeki ve vücudundaki duygusal ve fiziksel zorlamaları azaltarak ruhsal zindelik yaşamınızı geliştirmeye yardımcı olan fiziksel bir tekniktir. Yoga stresin azalmasına, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, kan basıncının düşürülmesine, kaygı, depresyon, yorgunluk ve uykusuzluğun azalmasına yardımcı olur. 
  6. Olumlu düşünün. Hayatınızdaki her durumun olumlu yanını görmeye başladığınızda, farklı düşünmeye, zihninizi kendi istediğiniz yere odaklayabilmeye başlayacaksınız. Negatifliği ortadan kaldırdığınızda ve bazı şeyleri ve durumları nasıl düşündüğünüzü tekrar çerçevelediğinizde kendinizi daha rahat hissedeceksiniz.
  7. Kabul etmeyi deneyin – Şu anda yaşamınızın “olması gerektiği gibi” olduğunu görün. Kendiniz de dahil olmak üzere kimseyi suçlamadan hayatınızın sorumluluğunu üstlenin. Durumun size ne öğretebileceğini ve bu öğretiyi başkalarıyla nasıl paylaşabileceğinizi görün.
  8. Hayatı dolu dolu yaşamayı önceliğinize alın. Çok ciddiye alınmış, kontrol edilen bir hayat yerine keyif katabileceğiniz bir hayatı yaratmaya odaklanın. Maneviyat müzik, sanat, dans, kahkaha, hayatın tümünde var, bunları görün.
  9. Daha derin anlamlar arayın. Bazı temaların, sorunların, sıkıntıların hayatınızda tekrar tekrar olduğunu fark ederseniz. Bu zamanlarda olayları kontrol edemediğinize değil, bu olaydaki size verilen mesaja bakmayı ve daha derinlemesine anlamayı seçin. Size verilen mesajdaki hediyeyi keşfedin. 
  10. Günlük hayatta nefes sizin huzurunuz olur. Gözlerinizi kapatın ve beş sayıda derin nefes alın, beş sayı nefesinizi tutun, beş sayıda nefesinizi verin. Bunu sadece 5 kere tekrarlamanız yeterli olur. Sonra gözlerinizi açın ve yeni dünyanıza bakın.

Zeynep Balcı, Uzm. Psikolojik Danışman, Koç