9.GÜN : TEKRAR BAŞLAMANIN, GERİ SIÇRAMANIN YOLLARINI BUL

Merhaba,

Kendini iyi hissetme programının 9. Gününe geldin. Bugün seninle bazen de iyi hissetmemenin sorun olmadığını paylaşmak istiyorum. Herkes hayatında zorluklarla karşılaşır ve bu tamamen normaldir. Bugünün zor olduğunu, hayatının bu anının seni zorladığını kabul edebilmek ve direnmeden olanı olduğu gibi yaşamaya açık olmak önemlidir.

Zor bir durumla karşı karşıya kaldığımızda, nasıl tepki vereceğimiz konusunda seçeneklerimizin olduğunu bilmek bizi özgürleştirir. Olan olumsuz olayın seni ele geçirip tümden kötü hissettirmesine izin verebilirsin, öfkelenebilirsin, hayata küsebilirsin veya olan neyse kabul edip, üstesinden gelmeye yardımcı olacak bir şeyler yapabilirsin. Bu süreç resilience olarak tanımlanıyor. Açıklaması: Resilience strese neden olan şeylerle, sıkıntılı durumlarla, değişimle ya da fırsatla başa çıkma becerisidir. Resilience sadece hayata devam etmek değil, hayatta kalmak değil, yaşanılan olaydan başararak, parlayarak, büyüyerek, öğrenerek çıkmaktır.

Resilience, psikolojik dayanıklılık, zorluk ve felaketlerle baş etme gücü ve kişinin kendini toparlama gücü olarak da tanımlanabilir. 

Şu anda sende strese neden olan bir şey düşün. İşte sana tekrar başlamana, geri sıçramana   yardımcı olacak bazı fikirler. Bugün bunlardan birini yapmayı planlayabilirsin veya kendin bir yol bulabilirsin:

tekrar-baslamanin-geri-sicramanin-yollari-NXiIVnzBwZ8

Yapabileceğin küçük resilience fikirleri:

  • Sende stres yaratan konu hakkında 6 dakika veya 3 sayfa duygularına odaklanarak yazı yaz, seni stres hissettiren konuyu yazıya aktar. Paylaşılan bir problem, yarıya inen bir problemdir. İçindekilerin akıp sanat ile ifade yoluyla (müzik, yazı, resim, dans) dışarı çıkmasına izin ver.
  • Strese neden olan konuyu düşünürken bedeninde hangi hisler, kafanda hangi düşünceler var buna odaklan. Sonra dikkatini nefes alışverişine getir. 3 derin nefes al ve ver. Şimdi tekrar dikkatini tüm bedenine odakla, bedenindeki hislere, düşüncelerine ve duyguna. Şimdi nasılsın?
  • Zihin olumsuz düşüncelere çok kolay saplanır. Felaketleştirme senaryolarımızı fark et, bu senaryoyu nasıl değiştirmek istersin?
  • Yaşadığın olayları kişiselleştirme (neden ben?) + genelleme (hep oluyor) + felaketleştirme (çok kötü, mahvoldum)
  • Durumu yeniden çerçevelendir. Stres yaşadığın durumu bir fırsat olarak görmenin ve ona yapıcı bir şekilde yanıt vermenin bir yolunu ara.
  • Egzersiz yapmak, okumak veya müzik dinlemek gibi sana keyif veren bir şey yaparak bakış açını değiştir.
  • Bu yıl neleri başardığını düşün? Ne öğrendin, nasıl güçlendin?

Bugünkü Uygulama

Günlük yazı uygulaması:

Bugün daha resilient olmak için ne yapacaksın?

Hayat ne kadar zor olursa olsun, nasıl tepki vereceğimiz konusunda her zaman bir seçeneğimiz var.

İnsanın Anlam Arayışı’nın yazarı Victor E Frankl’ın söylediği gibi:“Uyarıcı ve tepki arasında bir boşluk var. Ve bu boşlukta yanıtımızı seçme gücümüz vardır, büyümemiz ve özgürlüğümüz yanıtımızda yatmaktadır. ”

Bazı şeyleri unutma..

“Mükemmel diye bir şey yoktur.

Başarısızlıklar, hatalar değerlidir.

Geri çekilmeler normaldir, kötü hissetmek normaldir, ömür boyu sürmez.

Aşırı koruyucu olmaya, endişeye gerek yok.

Her şey hayat becerilerini öğrenmekle ilgili.

Bir ölçü herkese uymaz, bir ayakkabı hepimize uymaz”.

Yarın görüşmek üzere,

Zeynep Balcı
Zeynep Balcı

  • #iyihissetme hashtag’ini (+ tag @akademikpsikoloji) kullanarak Instagram’da (veya Instagram hikayesinde) düşüncelerini paylaşabilirsin.