5.GÜN : NEFESİ KEŞFET

Merhaba,

Dün kendini iyi hissetmek ile ilgili ele aldığımız konu bedenine iyi davranmandı. Sence bu konuda nasılsın? Her gün bedenine iyi bakmak ile ilgili yapabileceğin bir diğer önemli katkı “nefesini keşfetmek”.

Normal şartlarda bir insan, susuz yedi gün, aç kalarak üç hafta yaşamını sürdürebilir ama nefes almadan ortalama iki dakika dayanabilir. Nefes aynı zamanda farkındalığa açılan kapıdır. Ne zaman nefesini fark edersen andasın demektir.

Nefesin sağlığımız ve duygu durumumuz üzerindeki etkileri üzerine yıllardır birçok bilimsel çalışma gerçekleştirilmiş ve nefes alıp vermenin önemine dikkat çekilmiştir. Hem doğru nefes almak hem de nefes alış-verişlerimize dikkatimizi getirerek ana gelmek, bizi anında daha dengeli ve daha iyi hissettirecek bir araçtır.

Nefese odaklanmanın faydaları;

  • Stres azalır. Dikkati nefese odaklamak parasempatik sinir sistemini harekete geçirir ve bedenimizi sakin bir duruma getirir, bedenimizin kendisini onarmasına yardımcı olur.
  • Rahatlama ve gevşeme artar
  • Zihninizi ve bedeninizi sakinleştirir. 
  • Düzenli nefes farkındalığı hafızayı ve öğrenmeyi arttırır.
  • Kendine ve çevrende olup bitenlere dair farkındalığın artar.
nefesini-kesfet-CMDsUsr_wLo-

Nefesi keşfetmek için bazı fikirler:

Nefesi her zaman burundan alıp burundan vermek gerekiyor.

  • Hayatına nefes molaları kat. Ne zaman hızlandığını, telaş ettiğini, endişe duyduğunu veya sıkışmışlık yaşadığını fark edersen ne yapıyorsan durmayı seç. Dur ve dikkatini nefesine odakla. Beş derin nefes al ve ver. Nefes alıp verirken vücudunun nasıl hareket ettiğine dikkat et. Bu mola bedenini rahatlayacak ve senin yaşadığın neyse fark etmeni ve seçim yapma şansının olduğunu gösterecektir.
  • Saatini saat başlarına kur, her saat başı dur ve 3 derin nefes al ve ver. Sadeleş, derinleş, farkındalığını genişlet.
  • “Kasma-Gevşetme Nefesi”ni ayakta ya da oturarak uygulayabilirsin. Bedeninin her bir bölgesine dikkatini sırayla getirip nefesini alırken o bölgeyi kasıp, nefesini verirken de rahatlatabilirsin. Nefesini aldığında biraz tutup bedeninin o bölgesinin kasılma hissini yaşamasına, nefesini verirken o bölgenin kasmayı bıraktığında rahatlama hissini yaşamasına alan açabilirsin. Tek tek bölgeleri gezdikten sonra hareketi, aldığın nefesi tutarken; ayakları, bacakları, elleri, kolları, karın ve kalçayı kasarak, omuzları kulaklara çekip, yüzünü de buruşturarak ve sonra hepsini birden gevşeterek bitirebilirsin.

 

Bugünkü Uygulama

Günlük yazı uygulaması: Nefesini keşfetmekle ilgili bugün neler deneyimledin ve neler keşfettin? 

Günlük hayatın koşuşturmasında kendimize yeteri kadar vakit ayıramadığımız için üzerimizde biriken stresi azaltmak ve kendimizi daha iyi hissedebilmek için her zaman nefes pratikleri yapabiliriz. Zamanla nefes nefesine odaklandığında yüzünde minik bir gülümseme oluştuğunu fark edebilirsin, şaşırma. Bu anda ve mutlu olduğunu gösterir.

Yarın görüşmek üzere,

Zeynep Balcı
Zeynep Balcı

  • #iyihissetme hashtag’ini (+ tag @akademikpsikoloji) kullanarak Instagram’da (veya Instagram hikayesinde) düşüncelerini paylaşabilirsin.