10.GÜN : PLANLAMA, HEDEF KOYMA, ÜMİT ETME

Merhaba,

Kendini iyi hissetmen için sana bu program kapsamında farklı konularla ilgili mailler gönderdim. Umarım yolculuğun iyi geçiyordur, kendini nasıl destekleyeceğin konusunda kendine ipuçları bulabiliyorsundur. Geldik 10. güne.

Hangi kelime senin için anlamlı? Planlama, hedef koyma, umut etme ve belki hayal kurma. Bu kavramları tek tek ele alıp senin için ne anlama geldiğini düşünmeni isterim. Hangisi senin için uygun kavram? Hangisi seni motive eder?

Hangi konuda planlama yapmak istersin, ya da kendine hedef koymak veya hangi konuda umut etmek veya hayal kurmak istersin?

Haydi gel seni heyecanlandıran bir konuda kendine bir hedef koy ve bu konuda plan yapmaya başla. Bugünün etkinliği, gelecek için bir hedefe sahip olmakla ilgili. Küçük bir hedef koymak bile kendimizi iyi hissetmemiz açısından büyük bir fark yaratabilir.

Sana heyecan duyduğun bir hedefe sahip olmanın, kendini daha motive ve amaçlı hissetmene yardımcı olacağını söylesem? Bu hedef zorlu bir hedef olmak zorunda değil, çok basit, çok kolay ulaşılır, hep ertelediğin, bir türlü yapamadığın bir şey de olabilir. Yeter ki seni heyecanlandırsın. Çoktandır yapmadığın bir tatlıyı yapmak da olabilir, ne zamandır almak istediğin kitabı sipariş etmek de olabilir.

Kendine koyduğun hedef ister bir projeyi tamamlamak gibi büyük, isterse dinlenmek için 10 dakika ayırmak gibi küçük bir şey olsun, senin kendini daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Denemeye var mısın?

plan-hedef-ck0i9Dnjtj0

Yapabileceğin fikirler:

  • Neleri ertelediğini, bir türlü yapmaya vakit yaratamadığını dur bir düşün.
  • Winnipeg Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, “eğer… ise…” kalıbıyla kurulan cümleler, bireyin kendini daha iyi hissetmesini sağlıyor. Bu kalıbı kullanmayı hedefleyebilirsin. “Ama” yerine “ancak”, “keşke” yerine de “iyi ki” kelimelerini kullanmayı deneyip ne hissettirdiğini keşfedebilirsin.
  • Önceliklerini sıraya koy. Belki bir liste yapıp, bu listedeki 24 saat içinde yapabileceğin bir şeyi seçerek işe koyulabilirsin.
  • Hangi hedefler seni heyecanlandırıyor? Neyin dört gözle olmasını bekliyorsun? Bunun için ne yapmaya hazırsın?
  • Bu haftan ve her günün için yapılacaklar listeleri hazırla. Sonra yanlarına acil/önemli/acil değil/önemli değil durumlarını not al. Acil olanlarını yapmaktan önemli olanlara zaman kalıyor mu bir bak.

Bugünkü Uygulama

Günlük yazı uygulaması:

Hangi hedef için heyecanlısın ve bu hedefe doğru bir sonraki adımın ne olacak?

Neyi başarmak istediğini belirlediysen, birisine hedefinden bahsedebilir misin? Planlarımızı başka biriyle paylaştığımızda, takip etme olasılığımız da artıyor. Ne zaman ve nerede yapacağını planladığın eylemleri gerçekleştirme olasılığının iki kat arttığını biliyor musun? Bu doğru.

Yarın görüşmek üzere,

Zeynep Balcı
Zeynep Balcı

  • #iyihissetme hashtag’ini (+ tag @akademikpsikoloji) kullanarak Instagram’da (veya Instagram hikayesinde) düşüncelerini paylaşabilirsin.