2007 yılında başladığımız ÇYDD-ICF iş birliğine dayalı “Gençlerle El Ele” projesi hala devam eden çok kıymetli bir projedir. ÇYDD şubelerinden bireysel koçluk almak isteyen öğrenciler ile ICF Türkiye üyelerini buluşturan bu projede bugüne kadar birçok gönüllü ICF Koçu seve seve görev almıştır.

ICF-ÇYDD ortak “Gençlerle El Ele” projesi, 2010 yılında, ICF Yıllık Kongresinde, ÇYDD projesi ile “Yerel Ruh, Küresel Duruş” alanında orta ölçekli ICF Şubelerine verilen ödülü kazanmıştır. Ödülü ICF Türkiye dönem başkanımız Gürkan Sarıoğlu almıştır. Bu projenin liderliğini 7 sene Zeynep Balcı yürütmüş, şimdiki liderliğini de Nuray Akmeriç devralmıştır.

PROJEYE KATILAN ÖĞRENCİLER NE DİYOR?

Serenay Kırlı /

Koçluk eğitimi olgusuyla bu sene tanışma fırsatı buldum. İlk başlarda sadece nasıl bir eğitim olduğunu merak ettiğim için başladım, sonra yararını görünce bırakmak istemedim. Koçluk eğitiminde kazandığım en önemli şey sorgulama alışkanlığı oldu. Artık bir karar alırken sonuçlarının ne olacağını önceden kestirebiliyorum. Ayrıca program sayesinde çok zor sandığım durumların aslında her zaman bir çıkış yolunun olduğunu anladım. Almış olduğum bu eğitim hayatıma farklı açılardan bakmamı sağladı diyebilirim, göremediğim yönlerimi keşfettim.

Seda Doğan/  

Hayat koçumla koçluk seanslarına halen devam ediyoruz ve bu durumdan gerçekten mutluluk duyuyorum çünkü bu proje sayesinde gerçekten geliştiğimi hissettim. Olaylara daha geniş pencereden bakmayı öğrendim. Bu programdan önce ayrıntıları hiç düşünmeden sonuca odaklanırdım, bu durum karar vermekte çok zorlanmama ve ayrıntıları gözden kaçırmama neden oluyordu. Bu durumu düzeltmeye başladım. Ayrıca eksik olduğum diğer konuların farkına vardım. Artık kendimi daha rahat kontrol edebiliyorum ve kendimi daha rahat hissediyorum.

Ödül Şen /

Koçluk projesiyle ilgili ilk bilgi mailini aldığımda konu gerçekten ilgimi çekti ve hemen başvurumu yaptım. Açıkçası ilk görüşmemize kadar, görüşmelerin; benim dinleyici koçumun ise öğüt verici konumunda olduğu paylaşımlar şeklinde olacağını düşünüyordum. Ama sonrasında yanıldığımı gördüm. Sohbetlerimizde bu projenin amacının kişinin en başta kendini tanıması, yaşamını olumlu, olumsuz tüm yönleriyle değerlendirebilmesi ve buradan yola çıkarak eksik yönleri tamamlaması olduğunu anladım.

Aslı  AYTULUN /

Bu  görüşmeler  sonunda  aslında  kim olduğumu  ve  kim  olmak  istediğimi  fark ettim. Çok  az kişinin  sahip olabileceği  bir  şansa  sahip  oldum  6  haftalık da olsa. Keşke  daha  önce  tanışmış  olsaydım  Koçumu  ama  iyi ki  daha  geç  tanışmamışım. Hayallerim  vardı  evet,  ama  sadece  beynimde  sürekli  kurduğum  cümlelerden  ibarettiler. Ama  artık  onları  gerçekleştirebilmek  için  neler  yapabileceğimi biliyorum çünkü  bana bu inancı  vererek  her  görüşmemizde  sabırla  beni  dinleyen  ve  asla  yargılamayan  biriyle  tanıştım. Şimdi en azından bir şeyleri  değiştirebilmek için harekete  geçmem  gerektiğinin  farkındayım.

 

GÖNÜLLÜ KOÇLARIN GÖZÜNDEN PROJE...

Selda Dakak Ekinli

ÇYDD projesine ilk kez bir adayla destek vermeye çalıştım. Danışanım ilk geldiğinde oldukça olumsuz bir hayat görüşüne sahipti. Çalışmalar süresince olumsuz olan bakış açısını olumluya çevirmeyi başardık. En güzel yanı ise danışanım pek çok güçlü ve zayıf yönlerinin farkına vardı ve hayatını bilinçli olarak yönlendirmeye başladı. İlk zamanlar donuk bakan gözleri zamanla daha ışıl ışıl ve mutlu bakmaya başladı. Seanslarda daha çok konuşan daha çok sorunlarını çözmeye çalışan kendinden emin bir birey görmeye başladım.

ÇYDD ile yaptığımız çalışmayı denizyıldızı hikâyesine çok benzetiyorum. Bu çalışmalarla bizim hayatımızda çok şey değişmese de onların hayatında önemli bir rol oynadığımız ortada.

Banu Akgün

Gençler üniversite yıllarında sadece ders çalışma, sınav başarısı, mezuniyet gibi alanlarda değil anlaşılmak, kabul edilmek, geleceğe hazırlanmak, daha kaliteli bir yaşam gibi çok farklı alanlarda da kaygı yaşıyorlar.
Hepsi geleceğe hazırlanıyor: “okul yıllarım nasıl daha eğlenceli olur”, “boş vakitlerimde ne yapsam”, “ilerde hangi şirketin hangi bölümünde çalışma hayatına başlasam”, “nasıl bir yaşam mücadelesi beni bekliyor”, “daha iyi bir geleceğim olabilir mi?”
ÇYDD projesi ile bu her biri birbirinden çok farklı, çok özel yönleri olan gençlerle koçluk penceresinden geleceğe baktık.
Beni en çok sevindiren koçluğa ilgi duymaları ve görüşmelerde süreklilik göstermeleri oldu. Yaşamdan istediklerini elde etmede kendi kaynak ve potansiyellerinde farkındalık sağlamak, hedef odaklı bakış açısı ile odaklandıkları alanlardan sonuç aldıklarını yaşayarak görmelerinin bu süreklilikte etkili olduğunu düşünüyorum.

Zeynep Balcı

Bu projede başladığı yıldan beri yer alıyorum. Her yıl beraber çalıştığım öğrencilerden çok şey öğrendim, yenilendim, umutlandım, kendime olan inancım arttı. Her biri benim için bir değer, her biri benim için birer kıymet. Bu projenin dokunduğu her öğrencide gerekten bir değişim, gelişim ve fark yarattığını gördüm, tanık oldum, yaşadım. Hepinize desteğiniz için çok teşekkür ederim.

Pınar K. Dölarslan

‘Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne, ICF Türkiye ve Koçluk mesleği aracılığıyla destek olabilmekten onur duydum. Bu projeyi benim gözümde özel kılan en belirgin özellik, gençlerle çalışmaktı. Koçluk’la farkındalıkları arttırmaya, daha doyumlu bir yaşama ulaşmaya ve ne istediğimizi netleştiren profesyonel bir destek sağlamaya aracılık ediyorsak eğer, tüm bunların gençlerin hayatındaki etkisinin daha büyük boyutlarda olduğunu düşünüyorum ve gözlemliyorum.Bu proje sosyal ve toplumsal gelişimimiz için de çok kıymetli. Aracılık eden herkese teşekkürlerimi ve saygılarımı sunarım,