2. GÜN : İYİ OLANI ARA

Merhaba,

Dünkü çalışmamızda şimdiki anda olmaya odaklandık. Umarım anda kaldığın zamanların seni nasıl desteklediğini fark etmişindir. Böyle anları yakalayamadığını düşünüyorsan, bunun da normal olduğunu unutma. Anda kalmayı denemeye devam et. Daha yeni başlıyoruz, her şeyi her gün daha keyifle hayatına sokma şansın var.

Şimdi olduğun yerde çevrene bakmanı ve çevrende olan sana güzel gözüken ve iyi gelen bir şeyi fark etmeni istiyorum.

Yaşamımızda belki de olmadığı kadar çok fazla belirsizlik, olumsuzluk, kayıp, acı ve zorluk yaşıyoruz. Bu şartlarda bizim de korkmamız, endişelenmemiz ve kendimizi kötü hissetmemiz çok normal. Günlük rutinimiz içinde eksik, yanlış, hatalı, kötü olan şeyleri fark etmemiz de bir o kadar kolay zaten. Peki ya dikkatimizi her gün meydana gelen daha iyi şeyleri takdir etmeye yöneltebilseydik? Araştırmalar, hayatınızda minnettar olduğunuz şeylere de dikkat etmenizin hayati önem taşıdığını gösteriyor. Her zor günün içinde az da olsa güzel, olumlu, minnet duyulacak, şükredilecek bir şeyler vardır. Küçük iyi şeyleri fark etmek ve takdir etmek, kendinizi daha iyi hissetmenize ve zorluklarla daha iyi başa çıkmanıza yardımcı olur. Gel birlikte onları bulmaya emek harcayalım.

self-care-practice-in-nature-breathing-exercise-in-XMQFGTD-2

İyi şeyleri takdir etmek için birkaç basit ipucum var. Onları denemek ister misin?

  • Neye minnettar olabileceğini düşünmeye dair her gün kendine biraz zaman ayır. Ne kadar küçük olursa olsun seni gülümseten bir şeyi aklına getir.
  • Yaşadığın zorluklarda bile şükredecek bir yan bulabilirsin. Geçmiş deneyimlerini düşün ve seni nasıl olup da bugün olduğun kişi haline yaşadıklarının getirebildiklerini anlamaya çalış.
  • Çevrene bak ve çevrende olduğu için minnettar olduğun bir şeye dikkat et.
  • Hayatında olduğu için mutlu olduğun bir kişiyi düşün ve hayatında olduğu için sana kattıkları için ona teşekkür et. Bu karşılıklı destek duygusu, sana sandığından daha çok şey kazandıracak.
  • Bir şükran günlüğü tut. Her geceyatmadan önce 5 dakika ayır ve o gün iyi giden 3 şeyi yaz. Hemen yanına neden iyi gittiğini açıklayan kısacık bir not düş. Minnet duyduğun her şeyin bir kaydını tutmak hayatının pozitif noktalarına odaklanmana ve en ufak zorlukta bu düşünceleri hatırlayıp yeniden toparlanabilmene yardımcı olacaktır.

Bugünkü Uygulama

Günlük yazı uygulaması: Neye, kime minnettarsın ve neden?

Minnettar hissettiğin bir şeye odaklanmak, olumlu bir şeyi takdir etmek kendini kötü hissetsen bile ruh haline olumlu bir destek sağlayabilir. Gününe devam ederken diğer küçük güzel şeylere dikkat etmeye çalış.

Yarın görüşmek üzere,

Zeynep Balcı
Zeynep Balcı

  • #iyihissetme hashtag’ini (+ tag @akademikpsikoloji) kullanarak Instagram’da (veya Instagram hikayesinde) düşüncelerini paylaşabilirsin.